CV Tips
Het belang van een goede CV. Top 10!
Ondanks de groeiende rol van social media in werving en selectie van nieuwe kandidaten, blijft het CV het allerbelangrijkste document tijdens je sollicitatie. Bij een sollicitatie is het CV het eerste waar jij op beoordeeld wordt, daarna pas motivatiebericht, certificaten en een eventuele referentiecheck. Huidige recruitmentsoftware doorzoekt jouw CV op de juiste trefwoorden die voor het uitzendbureau belangrijk zijn om snel de match tot stand te laten komen. Een goede CV vergroot dus je kans op vindbaarheid en dus je kans op meer werk. Als jij op een positieve manier bekend bent bij ons, dan ben je in onze poule opgenomen en ben jij dus de eerste die benadert wordt op het moment er weer werk is.
Hier onze 10 tips om een perfecte CV op te stellen.
1. Wat toon je bovenaan je CV?
Je naam, adres, woonplaats en je leeftijd vormt de aanhef voor je CV. Een korte omschrijving van jezelf waarin je toelicht wie je bent en wat jou kenmerkt, wordt zeker als meerwaarde gezien. Dit wordt opgevolgd met werkervaring en je behaalde cursussen en opleidingen. Je meest recente ervaring is het meest van belang, begin dus zowel je werkervaring als je behaalde certificaten met het noemen van je laatste opdracht of opleiding en werk zo naar het verleden. Ga niet te ver terug in het verleden, probeer vooral je ervaring te benoemen die relevant is voor het type werk dat je wil gaan doen.
2. Werkervaring of opleiding bovenaan?
Deze vraag is afhankelijk van je moment in je loopbaan. Ben je net klaar met je opleiding en heb je nog niet veel werkervaring? Benoem dan eerst je opleiding. Naarmate je meer werkervaring opdoet, wordt dit vanzelf belangrijker dan je opleiding. Dan zet je je werkervaring bovenaan. Wanneer je al veel werkervaring hebt, kan je er ook voor kiezen om met name je vaardigheden te benoemen. Ten slotte zijn certificaten en bijbehorende werkervaring het beste bewijs van goed functioneren. Probeer hier zelf een duidelijke keuze in te maken.
3. Schrijf je CV altijd in de ‘Ik-vorm’.
Schrijf je CV altijd vanuit jezelf en vermijd het schrijven in de derde persoon. Praat dus niet in de vorm, “Peter is een harde werker die oog heeft voor detail.”, maar “Ik ben een harde werker met oog voor detai”.
4. Richt je CV altijd zoveel mogelijk op het werk dat je zoekt.
Een goede CV is niet langer dan 2 pagina’s. Je hebt dus beperkte ruimte om je ervaring zo goed mogelijk op papier te krijgen. Gebruik dus geen standaard CV als je solliciteert op werk, maar spits hem toe op het werk dat je zoekt. Ervaring als beveiliger is niet relevant als je als lasser aan het werk wil. Als je niet veel werkervaring hebt, licht dan je vaardigheden toe waarmee je jezelf toespits op die onderdelen die aansluiten op het werk waar je op solliciteert. Lees de vacature en bekijk ook andere vacatures die gericht zijn op vergelijkbaar werk en gebruik de termen en vaardigheden die je voor dergelijk werk nodig hebt.
5. Richt je CV voor een belangrijk deel op je vaardigheden.
Je werkervaring zegt niet zoveel als er niet duidelijk wordt toegelicht welke vaardigheden je in het werk hebt gebruikt. Welke competenties hebt je getoond in je werk, noem voorbeelden. Welke punten gingen goed in je werk? Ben je met oplossingen gekomen? Heb je in teamverband gewerkt? Heb je bepaalde testen behaald? Certificaten en bijbehorende vaardigheden zijn voor ons het beste bewijs dat je goed bent in je werk. Hier wordt je vrijwel altijd op gezocht.
6. Noem in je CV niet allen het uitzendbureau als werkgever.
Sommige flexwerkers noemen alleen het uitzendbureau waar ze voor gewerkt hebben. Dit is voor ons niet relevant. Een betere oplossing bied je door te benoemen via welke onderaannemer je bij welke aannemer gewerkt hebt. Bijv, “Ik heb tankonderhoud gepleegd voor Verwater op locatie Shell Pernis”. Maak bijvoorbeeld een opsomming van onderaannemers, met bijbehorende aannemers en specifieke vaardigheden die je hebt toegepast op locatie.
7. Een verzorgde CV en documentenmap.
Wij als uitzendbureau kunnen het snelst voor jou als flexwerker aan de slag op het moment dat we jouw documentmap op orde hebben. Hier hoort een CV in die netjes is opgebouwd, maar ook de juiste documenten die wij nodig hebben voor het werk wat je wilt doen of waar je op solliciteert. Denk ook aan de minstens 3 referenties die wij mogen bellen.
8. Lengte van CV.
Een goede CV heeft vaak niet meer dan 2 pagina’s. Probeer selectief te zijn in hetgeen je beschrijft. Licht succesverhalen toe en laat minder relevant werk waar meer op de achtergrond vallen. Duidelijk maar kort is het beste. Een opsomming van type werk -> onderaannemer-> aannemer -> en bijbehorende vaardigheden/certificaten.
9. Laat iemand je CV nalezen.
Fouten maken is menselijk, maar je kan maar één keer een eerste indruk achterlaten. Let niet alleen op je spelling, maar ook op de opbouw en volledigheid van je CV. Aarzel niet om ons te vragen of wij je CV mogen nalezen, met zo’n vraag weten we dat je serieus bent en oog hebt voor kwalitatief werk.
10. Wees eerlijk in je CV.
Eerlijk duurt het langst. In ons vakgebied wordt veel gezocht op certificaten. Vaardigheden benoemen die niet onderbouwd kunnen worden met een certificaat is vrijwel niet aan de orde, maar bepaalde werkervaring benoemen die niet met de werkelijkheid overeenkomt is nooit een handig plan. Maar wees ook niet te bescheiden, als je denkt dat je goed werk hebt geleverd, benoem dat dan ook en verschaf ons proactief een referentie.
Schrijf jezelf hier in en laat ons een CV check doen.